Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Την Τετάρτη 2-3-22 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των σεισμικών ερευνών και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Χαιρετίζουμε τη θετική εξέλιξη για το ζήτημα που απασχολεί τις κοινωνίες της περιοχής, με το Δημοτικό Συμβούλιο να τάσσεται ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, αναγνωρίζοντας τα επιχειρήματα της οπτικό-ακουστικής παρουσίασης για την υποστήριξη  του από 09/05/2019 αιτήματος μας.

Το Αίτημα της Πρωτοβουλίας να ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο με αίτημά του προς τα αρμόδια Υπουργεία: 1)την ανάκληση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και την παύση κάθε διαδικασίας ερευνών και εξόρυξης των υδρογονανθράκων, 2)την ανάπτυξη ειδικού προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης και χρηματοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ιόνιο και τις χερσαίες περιοχές, έγινε εξ ολοκλήρου αποδεκτό και ψηφίστηκε από τις παρατάξεις του «ΔΙΑΥΛΟΥ» του Κ. Γληγόρη και από την παράταξη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» του πρώην Δημάρχου  Κ. Δρακονταειδή.


 Οι υπόλοιπες παρατάξεις κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις.

Υπερίσχυσε η πρόταση του Δημάρχου Χ. Καλού με την εισήγηση για 1) την άμεση διακοπή των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιούνται στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου Πελάγους 2)την υιοθέτηση της από 17/04/19 απόφασης του Διοικητικού Συμβούλιου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ ΙΝ), η οποία ανέφερε: «Η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων διαφωνεί με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο με όποιους όρους και αν αυτή προταθεί ή συμφωνηθεί» 3) την ανάπτυξη ειδικού προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης και χρηματοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ιόνιο.

Το θέμα της ανάκλησης των συμβάσεων δεν συμπεριλήφθηκε στην πρόταση του κ. Δήμαρχου, την οποία και συνεχίζουμε να ζητάμε.

Για το θέμα των σεισμικών ερευνών, ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ» κ. Σολδάτος μας ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα τελειώσει η 1η φάση, πληροφορία που γεννά ερωτήματα 1ον για την αναστολή που ανακοινώθηκε από τη κυβέρνηση στις 24.02.22 και 2ον για το ενδεχόμενο μιας επόμενης φάσης.

Διευκρινίζουμε επίσης μετά από τις συζητήσεις για το άρρηκτα συνδεδεμένο θέμα της ενέργειας, ότι μας φαίνεται απαραίτητο στο πλαίσιο μιας δημόσιας συζήτησης και διαβούλευσης, να γίνει μια μελέτη της ενεργειακής ανάγκης του τόπου για μια πρόταση εξοικονόμησης και την εξέταση του ενδεχόμενου χρηματοδότησης οικιακών συστημάτων (πχ φωτοβολταϊακά, ανεμογεννήτριες) και μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις στα δημόσια κτίρια για υποστηρικτική παραγωγή.

Απαραίτητη επίσης είναι και η συζήτηση και λήψη αποφάσεων 
για περιβαλλοντικά θέματα  γενικότερα 
(πλαστικό μιας χρήσης, μείωση της κατανάλωσης, 
μείωση της παράγωγης απορριμμάτων, εξοικονόμηση ενέργειας…)

Σύντομα θα ανακοινωθεί η επόμενη Ανοιχτή Συνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΦΡΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS !

    Απ' το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη, ενώνουμε τις φωνές μας για να πούμε δυνατά ΟΧΙ στις εξορύξεις, ΝΑΙ στη ζωή. Γιατί: Εξορύξεις υδρογ...